wethouder Den Haag test fietsvriendelijk handicap
Wethouder onthult logo fietsfestival
6 oktober 2020
fietsen met handicap trike avontuur

Gebaande paden, dat is niets voor Gea Mazier (57 jaar). Ze gaat graag op trike avontuur in de omgeving van haar woonplaats Nunspeet. Alleen of met haar fietsmaatje Klaaske. Bij hun eerste rit samen kwamen ze al vast te zitten in het zand.

Gea vindt het heerlijk dat ze weer kan fietsen. Het geeft haar een enorm gevoel van vrijheid. Ze zingt ook graag uit volle borst Bach tijdens een trike ligfietstocht.

“Met de haren in de wind kan ik het niet laten er ook bij te zingen”

Lekker sportief

Het eerste wat opvalt wanneer je Gea spreekt, is haar enthousiasme en haar brede glimlach. Ze is continu op zoek naar wat ze nog wel kan. Ze heeft altijd blokfluit gespeeld in een barok ensemble in Hilversum. Met hen te spelen is heerlijk, omdat ze dan het beste uit zichzelf kan halen. Het is nu alleen al een hele uitdaging in Hilversum te komen. Ze weet niet eens of ze weer kan autorijden. Haar hond Mo zou ze ook weer graag willen uitlaten, maar nu is het nog lastig Mo naast de fiets mee te nemen.

Ze heeft net een camper gekocht, waarmee het makkelijker is uitstapjes te maken. Ook heeft Gea haar zinnen gezet op de Alinker loopfiets met het lekker gele kleurtje. Niet een oubollige rollator, Gea is lekker sportief en ieder hulpmiddel dat zij gebruikt moet er leuk en krachtig uitzien. Gea gaat ervoor, stapje voor stapje. En dat is nu zo mooi aan haar: ze neemt haar tijd (Anders dan ik, want ik wil alles tegelijk). Ik weet zeker dat het haar lukt!

Cycling4Hope

Gea is een fietsfan. Nu op de trike ligfiets, vroeger op de racefiets of mountainbike. Tijdens haar werk met verstandelijk gehandicapte moeders fietste ze graag een rondje met één van haar clientes. Zo ontstond het idee samen voor Cycling4Hope te fietsen. Ze hield er een mooie vriendschap aan over.

Driewielligfiets is dé uitkomst

In februari 2020 werd ze geopereerd aan een rughernia. Ze had altijd al last van haar rug, totdat er een complicatie optrad, het caudasyndroom. Ze heeft moeite met lang zitten en kan niet meer gebruik maken van een reguliere fiets. Maar Gea laat zich niet snel uit het veld slaan. Ze neusde eens wat rond op internet en vond per toeval de trike.

“Door de houding is de driewielligfiets de ideale fiets. Moet je nagaan: het was de eerste fiets op Marktplaats die ik tegenkwam!”

trike avontuur Gea Mazier aangepast fiets handicap
Trike driewieler avonturen
USVA voor korte ritjes, Ice Adventure voor trike avontuur

Nu heeft ze twee trikes: de USVA en de Trike Adventure. De eerste is een driewielligfiets met één wiel voor en twee achter, 3 trapondersteuningen en een mandje achterop. Gea houdt van snelheid. Deze gaat hooguit 22 km/u. Goed voor dagelijkse boodschappen en ritjes naar de fysio.

De Ice Adventure met 9 trapondersteuningen is voor de lange afstanden. Lekker stabiel door de twee wielen voor en éen achter. Ze zit alleen met klikpedalen vast en die zijn veel makkelijker los te klikken dan van de mountainbike. En Gea kan er makkelijk snelheid mee maken. Een heerlijke 26 km/u. Ze trekt er alleen op uit of met haar fietsmaatje Klaaske, die ze heeft leren kennen via Stichting Ik Wil Fietsen. Vooral met Klaaske is het een waar trike avontuur.

driewiel ligfiets avontuur Bikeability NL
Wat te doen als je met je trike vastzit in het zand

Fietsen op fietspaden is sowieso niet Gea’s ding. De driewielligfiets is vrij breed en het is moeilijk mensen te passeren. Dus kiest ze vaak wegen waar niet veel mensen rijden. Ze kan zich nog goed de eerste rit herinneren samen met Klaaske. Die rijdt altijd al buiten de gebaande paden. Ze fietsen op mooie binnendoorweggetjes door het bos. Wegen die niet geasfalteerd zijn. Zandpaden waar het zand steeds muller werd. Je kunt al raden wat er gebeurde: ze kwamen met de trikes vast te zitten.

“Samen wisten we de trikes naar een vlakker gedeelte te slepen. Het kostte best wat energie, maar was zeker de moeite waard. Wat een fietstocht!”

Vergroot je wereld

Ze raadt iedereen met een lichamelijke handicap aan om te fietsen

“Doen! Het vergroot je wereld.”