fietsfestival meer met beperking Den Haag logo
Live interview op Den Haag FM: Fietsen met uitdaging
7 augustus 2020
fietsen met handicap trike avontuur
Trike avontuur Gea Mazier
9 oktober 2020
wethouder Den Haag test fietsvriendelijk handicap

Trike tocht door Den Haag

Fietsen met Van Asten. Niet op een gewone fiets, dat zou te makkelijk zijn. De wethouder mobiliteit gaat vandaag meemaken hoe iemand met een beperking Den Haag op de fiets beleeft.

Wethouder onthult logo fietsfestival met beperking Den Haag
Wethouder onthult logo op zeer On officiële wijze, maar met goede dosis humor
Wethouder onthult logo Haags fietsfestival Bikeability NL

Schittering in de ogen en in de hoogste versnelling. Wethouder mobiliteit Robert van Asten weet dat we gaan fietsen. Hij wil meteen op pad. Pas op de plaats. Eerst de onthulling van het logo van het Bikeability NL fietsfestival. Deze staat op het t-shirt. En dit shirt is een echt collectors item, want er zijn er maar 6 van gemaakt. T-shirt aan en fotootje. Beetje onscherp fotootje door giebel giebel van mijn kant. Het is vrijdagmiddag en de stemming zit er goed in. Robert poseert als winnaar. En dat is íe. Hij vertelt dat hij deze week 14 uur achter elkaar heeft vergaderd. Ik doe het hem niet na.

“Bijzondere fiets? Bedoel je dan een eenwieler?”

In evenwicht met drie of vier wielen

Wanneer ik de wethouder vertel dat hij een speciale fiets gaat proberen, grapt hij over een eenwieler. Tja, dat wordt ‘m dus niet. Veel mensen met een beperking hebben evenwichtsproblemen, dus de kans groter is dat de fiets drie of vier wielen heeft. Voor Van Asten maakt het weinig uit, hij wil fietsen.

Slalomen op driewielfiets 2.0

Op het Muzenplein staat Thijs van Abeona Mobility te wachten met de driewielfiets 2.0. Een Scorpion Plus met electrische ondersteuning en automatisch schakelen. Robert rijdt ermee weg alsof hij niets anders gewend is. Moeiteloos slalomt hij rond de bomen en palen op dit plein van inspiratie. Tijd voor de grote uitdaging: hoe ervaart Van Asten het fietsen door Den Haag op dit bijzondere vervoersmiddel?

Binnenhof aangepaste fiets
Poseren met de driewielligfiets op het Binnenhof
Deelnemen aan het verkeer op een trike

De vooraf uitgestippelde fietsroute vol bochten, hellingen, paaltjes en andere beproevingen weet de wethouder mobiliteit met klasse te volbrengen. Hij merkt vooral hoe anders het is om aan het verkeer deel te nemen vanuit de lagere positie van de trike. En, wellicht de meest bijzondere fietservaring: de afstand tussen de paaltjes van het Binnenhof blijken niet gelijk. Met wat passen en meten, komt deze 90 cm brede driewielfiets 2.0 het Binnenhof op en af. Robert observeert, vraagt, luistert en beleeft. Best een knappe prestatie als je voor het eerst op een anders-dan-anders fiets zit.

Hoe was jouw eerste ervaring op je driewiel ligfiets, handbike of bijzondere aangepaste fiets?Laat het de Bikeability NL community weten!

test lig drie wiel fiets festival Den Haag

Ik wilde te veel en wist dat ik weinig tijd zou hebben. Toch was fietsen met Van Asten een succes en ik heb er het volgende mee bereikt:

  1. Met het in ontvangst nemen van het t-shirt onthult de wethouder mobiliteit het logo fietsfestival op zeer on officiële wijze (en met de nodige dosis humor)
  2. Informatie en ideeën over Bikeability NL zijn uitgewisseld.
  3. Fietsen met Van Asten is een flitsend feestje; hij ervaart waar iemand met een beperking op de fiets door Den Haag tegenaan kan lopen.
  4. Deze trike heeft zich bewezen als comfortabele, sportieve fiets die te gebruiken is voor vele bike-able mensen in een stad als Den Haag. Probeer de HP Velotechnik op het testparcours van het fietsfestival

Met dank aan Thijs van Abeona Mobility voor het verzorgen van de Trike Scorpion Plus van HP VeloTechnik

#wijkunnenmeer #heelhollandfietst #bikeabilitynl